Fabrikens historia, från gummifabrik till företagsby

Det hela började med att en skomakare fick en beställning från en fiskare, som ville ha sina kängor klädda med gummi. Skomakaren gjorde också ett par gummistövlar till sig själv. De stövlarna blev så pass bra att han och några vänner bestämde sig för att starta ”rågummifabriken Tor” 1931. Stöveltillverkningen pågick i fem år fram till 1936.

Två år senare köper Bernhard Jorlén och Sven Boström fabriksbyggnaden och grundar därmed Nolato. De fortsatte produktionen av gummiartiklar som nappar, fingertutor m.m. Det var svårt att få fram råmaterial under kriget men affärerna gick allt bättre.

En omfattande brand förstörde sedan fabriken 1947, men den byggdes upp igen och byggdes på allt eftersom verksamheten växte. 1972 bestämmer sig Nolato för att lämna fabriken för att flytta till nybyggda lokaler. Idag är Nolato ett stort internationellt företag med fabriker och kontor runt om i världen.

Fabriken och Nolatos Historia. Välkomna till företagsbyn fabriken.

Båstad kommun köpte de tomma fabrikslokalerna med syftet att hjälpa småföretagare. Ett tiotal företagare hyrde i fabriken under kommunens ägo. Plus Pack blev hyresgäst 1972. Torekov Keramik flyttar in 1974 och startade tillverkning av bland annat den kända Rosa Ljung keramiken. Företaget hade en stark profil och lockade busslaster med besökare till Torekov under 32 år. 1995 flyttade Bobble Bee in med utveckling och montering av ryggsäckar. AG Svensson har haft legotillverkning av små metalldelar fram till 2010. Weibulls dockor har också haft utställning i fabriken. Hamarks bygg har haft lager. Det har funnits en tapetserarverkstad och båtförsäljning. Torekov Marin och Ljus & Lykta har fått sina behov av lager till sin butikförsäljning tillgodosedda i fabriken. Torekov Deli flyttade in 2005. Båt & Motor har hyrt i fabriken sedan 1985, sedan flyttade Arne Henriksson sin cykelverkstad dit. Arne insåg tidigt båtarnas betydelse för Torekov och satsade förutom service för cyklar och bilar på att bli Torekovs expert på båtmotorer. Stefan och Anneli Gustavsson driver nu Arnes arv vidare i andra lokaler mitt emot ICA. 

2010 köper Dan och Gunilla Nilsson fabriken i Protor Fastighets AB och påbörjar samtidigt en omfattande renovering av fabrikens cirka 5000m2. Under 2010 fanns det två hyresgäster i fabriken. 2011 öppnar så fabriken dörrarna på nytt efter en omfattande renovering till öppet hus så att intressenter och nyfikna får möjlighet att gå rundvandring i fabriken. Ett år efter renoveringen 2012 hade 10 företag och över 40 förråd hyrt in sig i fabriken. Torekovs företagsby är en utmärkt plats för entreprenörer och småföretagare att förverkliga sina idéer. 

2020 flyttade Harmarks Bygg in i Fabriken. Detta företaget har 30 års erfarenhet av byggbranschen och med hjärtat i Bjärehalvön är Fabriken i Torekov en naturlig plats.